KRANJSKA KLOBASA je izdelek, ki je zaščiten z geografsko označbo in ga lahko proizvajajo ter tako poimenujejo le certificirani proizvajalci. Za pripravo kranjske klobase se uporablja samo najboljše svinjsko meso in trda slanina, katerima so dodani sol, poper in česen. Težka je med 20 in 25 dag. Klobase se zašpilijo v pare s sklenjenima koncema,  vroče prekadijo z bukovim lesom in pasterizirajo.

Zelo pomembna je pravilna priprava kranjske klobase. Kranjsko klobaso položimo v mrzlo vodo in jo kuhamo do vretja. Ko voda zavre,  klobaso odstavimo in jo pustimo v vodi še približno 10 minut. Nato jo lahko postrežemo.

Po izročilu tradicije se kranjska klobasa uživa topla s kislim (praženim) zeljem ali kislo repo ter hladna, z žemljo ali kajzerico ter gorčico in nastrganim hrenom. Svoje mesto pa je našla tudi v sodobni kulinariki.

Kranjska klobasa Arvaj je prejela številne nagrade za kakovost.

V letu 2016 je na 13. državnem strokovnem ocenjevanju zaščitenih kranjskih klobas, ki se vsako leto odvija v Hiši kulinarike Jezeršek v sodelovanju z Biotehnično fakulteto, že DEVETIČ prejela naziv NAJBOLJŠA KRANJSKA KLOBASA.

IZBRANA KAKOVOST – Goveje meso

IZBRANA KAKOVOST – Goveje meso

Loške mesnine so pridobile certifikat Izbrana kakovost – sveže meso (goveje meso)

Izbrana kakovost je nova nacionalna shema kakovosti, ki je namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom s posebnimi lastnostmi, ki se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Proizvodi, ki so certificirani in označeni z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«, prinašajo potrošnikom zagotovilo da ima proizvod naslednje lastnosti:

• pridelan in predelan v Sloveniji

• ima specifične lastnosti: kakovost, način pridelave in predelave, dobrobit živali, način krmljenja in podobno.

• da so ti parametri redno (vsaj enkrat letno) kontrolirani s strani akreditiranih kontrolnih organov.

KLOBASE S ČILIJEM –  novo v ponudbi!

KLOBASE S ČILIJEM – novo v ponudbi!

V Mesninah Bohinja so po vzoru Loške mlekarne pripravili novo serijo izdelkov s čilijem. V zadružnih trgovinah in mesnicah lahko tako po novem kupite hrenovke s čilijem, klobaso za kuhanje s čilijem in suho domačo klobaso s čilijem. Prijeten pekoč okus mesninam dodaja žlahtnost. Izdelki so primerni za vse, ki imajo radi pikantno.